In 7 stappen een tekst die mensen willen lezen!

“Hoe zorg ik er voor dat mensen zin krijgen om de tekst te lezen? Dat het niet zo’n saaie tekst is!” Dat was de strekking van een gesprek dat ik laatst had met een kersverse opdrachtgever.

Ze had mijn website bezocht en die was blijven hangen. Vrijdag mailde ze me dat ze documenten visueel en toegankelijk wilde maken. Mailen op vrijdag en maandag ochtend vroeg een video-bel afspraak, zo heb ik ze graag!

Na een tof gesprek mocht ik voor haar aan de slag. Samen met haar heb ik het een en ander bepaald en gemaakt.  De 7 stappen die ik met haar heb doorgelopen deel ik met je in deze blog deel. Na het doorlopen van de 7 stappen ben je in staat om een tekst te maken die mensen willen lezen!

Bepaal het doel van de tekst

Wat wil je met de tekst? Is het ter informatie? Wil je mensen enthousiasmeren? Mensen aan het denken zetten? Of aanzetten tot een bepaalde actie? Voordat je begint met schrijven is het belangrijk om het doel te bepalen. Hiermee bepaal je ook gelijk de kaders van de tekst. Wat benoem je wel? Datgene dat het doel dient. En wat benoem je niet? Alles wat niet bijdraagt aan het bereiken van het door jou opgestelde doel.

Boogschiet bord en pijl

Schrijf voor de doelgroep

Nadat je het doel duidelijk voor ogen hebt, kijk je naar de doelgroep. Bedenk voor wie je schrijft. Leef je in in die doelgroep. Een tekst voor basisschoolkinderen schrijf je op een totaal andere manier dan een tekst voor bedrijfseigenaren. 

Zorg dat de tekst de aandacht trekt

Het trekken van de aandacht voor een tekst is op meerdere manieren te bereiken.

  • Aansprekende titel: Het eerste wat je van een tekst ziet, is de titel. Schrijf daarom een pakkende titel die de niewsgierigheid wekt om verder te lezen.
  • Kleurgebruik: gebruik verschillende achtergrondkleuren en werk met een (herhalend) kleurpalet.
  • Heb je een eigen huisstijl? Voeg de kleuren en lettertypes toe aan je tekst. Dit zorgt ook voor herkenning.
  • Voeg visuals toe aan de tekst, hier lees je later in dit blog meer over!
Emoji met ster ogen
Vergrootglas

Maak het behapbaar en scanbaar

Één grote brei tekst ontmoedigt de lezer om het te lezen. Deel daarom lange stukken tekst op in duidelijke alinea’s. Geef de alinea’s pakkende titels of tussenkoppen. Dit zorgt ervoor dat een tekst makkelijk scanbaar en overzichtelijk is.

Schrijf interessant

Interessante teksten zorgen ervoor dat mensen blijven lezen. Geen ellenlange nietszeggende teksten maar lekker to the point! Vertel in de titel of de inleiding wat het doel is van de tekst die de lezer gaat lezen. Wek de nieuwsgierigheid in de titel en de inleiding. Ondersteun je tekst met feiten en ervaringen.

Tekst typen
Tekst met grafieken en taartdiagram

Maak de tekst visueel

Voeg toffe visuals toe. Visuals geven niet alleen de ogen rust ze visuals vallen ook op. Bij goede inzet van visuals weet de lezer al waar de tekst over gaat zonder dat hij of zij nog maar een woord heeft gelezen. Ons brein verwerkt beeld namelijk 600.000 keer sneller dan tekst.

Wat zijn visuals? Denk bij visuals aan iconen, illustraties, grafieken, foto’s en tabellen. Zorg dat deze visuals passen bij het onderwerp. Schrijf je bijvoorbeeld wat over honden, dan past een icoon van een auto niet per sé, tenzij het gaat over honden vervoeren in de auto natuurlijk! Op die manier versterken visuals de tekst.

Wil je visuals toevoegen aan je tekst? Maar weet je niet hoe? Neem contact met mij op, ik help je graag!

Zet mensen aan tot actie

Tot slot is het belangrijk om mensen aan te zetten tot actie. Wat wil je dat degene gaat doen na het lezen van de tekst? Dit noem je ook wel een call to action. Deze call to action schrijf je in gebiedende wijs. Wil je dat mensen reactie achter laten? Sluit dan af met een vraag en vraag om een reactie.

Bijvoorbeeld: Wat vond je van deze blog? Laat het weten in de comments!

Andere voorbeelden van call to actions zijn: 

  • Bezoek de website voor meer informatie.
  • Neem contact op met … 
  • Deel dit op social media.
Megafoon

Et voila, heb je deze stappen gevolgt? Reken maar dat jij een tekst hebt waarvan mensen zin krijgen om het te lezen!

Waar ga jij jouw volgende tekst over schrijven? Laat het weten in de comments!

Leave a Reply

Your email address will not be published.