Wat zijn iconen? Daaronder 4 voorbeelden van iconen.

Wat zijn iconen?

Iconen, je hebt de term misschien al wel eens voorbij horen komen. Wie weet gebruik je ze zelf ook al wel. Maar wat zijn nou eigenlijk iconen? In deze blog neem ik je verder mee in de wondere wereld van iconen.

Wat zijn iconen?

Iconen zijn kleine afbeeldingen die universeel zijn. Een icoon is een grafische weergave en verwijst naar iets. Dit kan van alles zijn: bijvoorbeeld een voorwerp, een mens, een dier, een activiteit of een gevoel.

Een icoon verwijst naar iets waar het op lijkt
Een icoon is versimpeld en heeft weinig/geen details

Waarom wil je iconen gebruiken?

Onze hersenen zijn sneller in het verwerken van beeld dan van tekst. Iconen zorgen ervoor dat informatie zonder al te veel tekst snel duidelijk wordt.

Daarnaast vallen iconen op en trekken ze de aandacht van het oog. Doordat iconen universeel zijn, zal jij er dezelfde betekenis aangeven als bijvoorbeeld iemand uit Australië.

Iconen zijn multi inzetbaar. Gebruik ze op je website, je social media kanalen, visitekaartje, al je drukwerk en je mail onderschrift.

Iconen, pictogrammen en symbolen

Iconen worden ook wel pictogrammen of symbolen genoemd. Maar is dat wel hetzelfde? En wat is nu eigenlijk het verschil?

  • Een pictogram is hele simpele, universele afbeelding. Denk hierbij aan het bordje uitgang op een vliegveld. Pictogrammen worden dan ook vaak als waarschuwing gebruikt. Hierbij kan je denken aan het doodshoofdje of boompje met dode vissen als iets gevaarlijk of giftig is. Een pictogram moet aan bepaalde eisen voldoen.

  • Een symbool is niet letterlijk een afbeelding van iets, maar figuurlijk. Het staat voor iets wat niet per sé tastbaar is. Een voorbeeld hiervan is een hartje voor de liefde.

  • Een icoon lijkt wel op hetgeen dat hij uitbeeld. In het onderstaande voorbeeld zie je gelijk dat het om een fototoestel gaat. Een icoon heeft meer creatieve vrijheid dan een pictogram.
Verschil pictogram, symbool en icoon
Het verschil tussen pictogram, symbool en icoon

Je ziet elke dag iconen

Elke dag krijg je iconen te zien, waarschijnlijk niet eens bewust. Kijk maar eens rond op het scherm waarop je deze blog leest. Wedden dat je zo al 5 iconen spot!

Dikke kans dat jij deze iconen op je scherm hebt staan:

Zonder deze iconen zouden er veel meer woorden op je scherm staan.

Tijdens de corona pandemie worden ook geregeld iconen gebruikt. Kijk je naar een persconferentie, dan zie je er zo al een aantal in beeld: handen wassen, testen, 1,5 meter afstand houden en luchten.

Iconen persconferentie: wassen, testen, ventileren, afstand
Iconen die tijdens de persconferentie vaak in beeld komen.

Esthetiek

Iconen helpen jou en je doelgroep met het snel begrijpen van informatie. Naast dat iconen handig zijn om te gebruiken, heeft het ook een estetische functie. Het maakt tekst beeldender en fijner om naar te kijken. Iconen in jouw huisstijl zorgen voor herkenbaarheid en zijn een aanvulling op je beelduitingen.

Benieuwd naar een voorbeeld van iconen? In deze blog lees je meer over uitvaart iconen.

Zelf iconen (laten) maken?

Iconenset voor een ondernemer die teksten schrijft voor verschillende doelgroepen.

Iconen die helemaal passen bij jou, je huisstijl en datgene wat jij wil uitdragen, hoe tof is dat? 

Dit kan je bereiken door jouw iconen zelf te maken. Zo weet je zeker dat niemand anders met diezelfde iconen aan de haal gaat.

Er zijn diverse programma’s waarin je zelf iconen maakt. Denk hierbij aan Canva of Adobe Illustrator.

Vind je het lastig om zelf iconen te maken? Dit kan je natuurlijk ook uitbesteden! Zo weet je zeker dat je toffe iconen krijgt.

Iconen do's

Iconen don'ts

Heb je heel veel informatie? Denk dan eens aan een praatplaat of een infographic.

Gebruik jij al persoonlijke iconen? Laat het weten in de comments!

Wil jij een eigen persoonlijke iconen set hebben? Ik vertel je graag de mogelijkheden!

Leave a Reply

Your email address will not be published.