fbpx
4 uitvaarticonen. Kinderen betrekken, dementievriendelijk, kinderuitvaart, duurzame uitvaart

Uitvaart iconen

Iconen aanvraag

*Ping!* een nieuwe DM op instagram. Een aanvraag voor het maken van iconen. Sigrid Uitvaartbegeleiding is geïnteresseerd in iconen voor haar diensten. Met interesse bekijk ik haar profiel. Wauw, wat een mooi werk doet zij. Na wat berichtjes heen en weer plannen we een kennismakingsseessie in. Even kijken of onze ideeën bij elkaar passen.

Het gesprek verloopt ontzettend fijn. Sigrid verteld heel prettig en ze heeft verdrietige maar ook hele mooie verhalen. Voor de iconen heeft ze zelf al een aantal ideeën. In totaal wil ze vier iconen die zij op haar website, social media en andere uitingen kan gebruiken.

Wat zijn iconen precies? Dat lees je in deze blog!

Icoon 1: kinderen betrekken bij een uitvaart

Een beetje emotioneel word ik als ze vertelt over de uitvaart van een jonge moeder en over het ritueel dat ze daarbij met de kinderen deed. De kinderen uit het gezin mochten elke dag een stoffen bolletje uit een zakje halen en dat met aandacht en lieve woorden in een potje stoppen. Op het moment dat de kist van de moeder wordt gesloten, is het zakje leeg en de potjes vol. Op dat moment worden ook de deksels van de potjes met de bolletjes gesloten. De kinderen mogen helpen met het tillen van de kist richting de laatste rustplaats van hun moeder.

Wat een prachtige manier om kinderen te betrekken bij een uitvaart.

Dit icoon zie ik zo levendig voor me, dat het niet lang duurt voordat dit icoon op papier staat.

Icoon waar in een kindje meehelpt met kist dragen
Icoon waarin iemand een schouder legt op iemand met dementie

Icoon 2: dementievriendelijke uitvaarten

Uitvaarten, ze worden bezocht door jong en heel oud. En dikwijls zitten daar ook mensen tussen met dementie. Sigrid vindt het belangrijk om ook deze mensen te betrekken bij de uitvaart. Zo past ze onder andere haar manier van vragen stellen aan, voor iemand met dementie, tijdens de voorbereiding van een uitvaart. Geen open vragen, maar ja – nee vragen.

Ik wilde niet bij elk icoon een kist of een kruisje zetten. Bij dit icoon koos ik er voor om me te richten op de mens. Het helpen van iemand met dementie.

Icoon 3: duurzame uitvaart

Zodra Sigrid duurzame uitvaarten noemt, veer ik op. Duurzaamheid is iets wat ik altijd na streef. Hoe mooi is het als je van het laatste moment dat je lichamelijk op aarde bent, iets duurzaams kan maken. Duurzaam in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan geen rouwauto maar een rouwfiets, digitale rouwkaarten in plaats van papieren rouwkaarten of het gebruik van bloemen uit eigen tuin. Of bijvoorbeeld een wandeluitvaart in plaats van een uitvaart in een uitvaartcentrum.

Op dit icoontje heb ik even gepuzzled. Het meest treffend vond ik uiteindelijk de kist met groene blaadjes.

Icoon kist met daarachter bladeren
Icoon vader en moeder met een hartjes ballon bij een overleden kindje

Icoon 4: Kinderuitvaarten

Helaas worden uitvaarten niet alleen bezocht door jong en oud, maar ook gehouden voor jong en oud. Oude mensen overlijden, maar soms ook jonge mensen en kinderen. Een gebeurtenis die veel impact heeft op het leven van de nabestaanden. Hoe waardevol is het dan dat Sigrid Uitvaartbegeleiding daar een uitvaart voor regelt waar je je hele leven met een fijn gevoel op terug kijkt.

Dit icoon vond ik de moeilijkste. Al deze iconen wil je niet te zwaar en donker maken, maar ook zeker niet te vrolijk. Op zoek naar een flinterdunne middenweg, dus. Dat vind ik bij dit icoon zeker gelukt.

Kon jij uit de iconen op maken wat deze diensten waren? Laat het weten in de reacties!

Heb jij een zwaar of moeilijk onderwerp waar jij graag iconen of een infographic voor wilt hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *